Finans

Er du klar for SAF-T?

Er du klar for SAF-T? Fra 01.01.20 må ditt økonomisystem være klargjort for å kunne eksportere regnskapsdata til myndighetene i nytt XML-filformat. Visma-systemene har rutiner for dette, og trenger du bistand til å kommer i gang, så hjelper vi deg gjerne!

Hva er SAF-T

SAFT-T er en forkortelse for Standard Audit File-Tax. Dette er en internasjonal standard for utveksling av regnskapsdata. SAF-T blir innført i flere faser. I første fase vil obligatorisk innhold til filen være hovedbok kunde- og leveransekonto, mva-koder, og nødvendige faste data. Skattemyndighetene vil be om denne filen ved bokettersyn. Senere faser vil inneholde krav om fakturaopplysninger, varelager, avgifter, og anleggsmidler. I praksis all informasjon knyttet til regnskapet. Dette vil danne grunnlaget for løpende rapportering, og beregning av avgifter og skatter. Et standardisert format er nødvendig for videre digitalisering av rapportering mellom selskap og myndigheter. Her ligger det an til fremtidige besparelser for alle parter.

Ønsker du å vite mer om SAF-T, anbefaler vi denne nettsiden fra revisjonsfirmaet EY. Du kan også se vår video der Linn og Nikolas fra EY gir oss en kort innføring i hva SAF-T er, og hva det innebærer: https://www.youtube.com/watch?v=pQYtt_fz8AI

Visma og versjoner

Bruker du Visma Global bør du oppgradere til siste versjon, 14.10, for å «mappe og konvertere». Det blir noen justeringer i rapporteringen som kommer på slutten av året, så oppgradering til siste versjon anbefales. Les mer her.

Bruker du Visma Business må du ha versjon 13.10.3 eller nyere. Les mer om Visma Business her.

Bruker du Visma.net ERP, som er et skybasert system, trenger du ikke tenke på oppgraderinger! Les mer her.

Etter at kontoplanen din er oppdatert med SAF-T kontoer er det viktig å teste filen som generes til myndighetene. Den vil gi deg svar på om du har god nok datakvalitet i hovedbok-, kunde- og leverandørregister. Vi hjelper deg å komme i mål med SAF-T. Send en e-post til support@abacus-it.no med SAF-T i emnefeltet, så tar vi kontakt for planlegging og gjennomføring.