Er din bedrift sikker?

Hvordan står det til med helsen til ditt IT-system?

I dagens samfunn benytter de fleste bedrifter ulike IT-systemer daglig. Flertallet av oss er så avhengige av våre IT-løsninger, at vi ikke får gjort jobben vår om disse ikke fungerer. Dersom de de slutter å virke, vil bedriften slutte å produsere. Samtidig har IT-løsninger blitt en hygiene faktor, – det er først når de ikke virker, at vi ser den virkelige verdien av at de er tilgjengelige og, ikke minst, ved god helse.

Bilen tar vi med oss regelmessig på service og EU kontroll, nettopp for å sikre vår egen mobilitet – men er vi like flinke til å avsjekke tilstanden til vår egen IT-løsning?

Daglig potensielle skadelige angrep

En bedrifts IT-systemer blir daglig utsatt for potensielle skadelige angrep, akkurat som vår egen kropp. Vi har vårt naturlige immunsystem som beskytter oss i stor grad, det har ikke din IT-løsning. IT-løsningens «immunforsvar» er helt avhengig av at man har gode rutiner for kontroll av dets helse. I følge PwCs Cybercrime Survey 2018, sier 44% av de norske bedriftene at de er mer bekymret for cybertrusselen nå enn det de var for 12 måneder siden. 7 av 10 har vært utsatt for et målrettet sikkerhetsangrep, og omfanget av disse hendelsene påfører bedriftene stadig økende kostnader.

Gjennomfør en helsesjekk av ditt IT-system

De aller fleste bedrifter har digitalisering på sin prioriteringsliste. Vi flytter stadig flere løsninger opp i skyen og samler inn, og benytter, en økende mengde personopplysninger. Derfor er det essensielt at sikkerhet settes på agendaen. Dette gjelder ikke bare store bedrifter, små og mellomstore bedrifter er vel så utsatt for en sikkerhetstrussel. Vi anbefaler å starte med en helsesjekk av dine IT-løsninger. En helsesjekk er en strukturert gjennomgang av en systemportefølje, hvor blant annet følgende elementer analyseres.
• Arkitektur og overordnede strukturer
• Nettverk
• Passordpolicy
• Backup
• Rutiner og tiltak for å komme raskt tilbake til drift ved uhell

Formålet er å gi et bilde av “helsetilstanden” til systemet og identifisere potensielle forbedringsområder. Resultatet er verdifull styringsinformasjon og konkrete tiltak og oppgaver som bør iverksettes. På den måten kan bedriften din jobbe strategisk med å lage gode rutiner og sikre egne data.

I Abacus jobber vi mye med IT-sikkerhet og våre rådgivere og konsulenter har lang erfaring med kartlegging av potensielle sikkerhetshull. Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat rundt IT-løsninger og sikkerhet! 

Artikkelen er skrevet av Terje Kroglund, Senior Rådgiver hos Abacus IT. Han har lang erfaring innen IT / Drift og sikkerhet. Han har gode løsninger for å øke sikkerheten i din bedrift, både i skyen, på mobile enheter og ditt lokale nettverk. Terje kan kontaktes på terje.kroglund@abacus-it.noTerje Kroglund